muziek aan/uit
ga een pagina terug

Alles is dansen
beleef het ritme en de betovering
live en fysiek
poëtisch of verhalend
klassiek of experimenteel
spectaculair of ingetogen
in de zaal of op locatie
overal en altijd

Weblog

← Overzicht

Aristocats AD RIVIERENLAND

DISNEY’s ARISTOCATS EERSTE PRODUCTIE CREATIEF KOPPEL

Dansdocente en zangcoach ontwikkelen ‘totaaltheater’

GORINCHEM • Theater Peeriscoop in Gorinchem wordt zondag geplaagd door straatkatten. Het zijn de leerlingen van zangcoach Lucia Ciobotaru en dansdocente Marina Bykova die samen de Disneymusical Aristocats opvoeren.

DISNEY’s ARISTOCATS EERSTE PRODUCTIE CREATIEF KOPPEL

De musical moet het begin zijn van een reeks theaterproducties die Ciobotaru en Bykova samen op willen zetten. Afgelopen zomer bedachten zij een nieuwe formule in de amateurkunst: totaaltheater. Dit is een mix van zang, dans en theater. ,,Totaaltheater is méér dan een musical. In onze samenwerking zijn allerlei combinaties mogelijk. Zo kunnen we straattheater laten samensmelten met ballet, of poppentheater met acrobatiek. Alles kan,’’ stelt dansdocente Bykova.
Het creatieve duo werd zo enthousiast van de samenwerking dat de eerste productie, een bewerking van de Disneyanimatie Aristocats, binnen tien weken op de planken moest staan. Achteraf gezien is dit iets te ambitieus geweest, vindt zangcoach Ciobotaru. ,,Onze leerlingen zijn geoefend in zang en dans, maar het acteren was voor hen nieuw en kostte veel tijd,’’ legt ze uit. ,,Voordeel is wel dat de kinderen in korte tijd leren dat ze tot veel in staat zijn. We hebben verlegen meisjes zien opbloeien op het toneel. Ik vind het heerlijk om daar energie in te stoppen,’’ vult Bykova aan.
De dansdocente stuurt zondagmiddag de show aan vanachter de schermen. De zangcoach speelt een rijke dame, die stapelgek is op haar aristocratische katten. Als haar butler ontdekt dat de madam haar erfenis achter wil laten aan deze dieren en niet aan hem, ontvoerd hij de kattenfamilie. Een straatkat schiet te hulp en brengt de gijzelaars weer naar huis.
,,Het is mijn favoriete Disneyverhaal,’’ onthult Bykova. ,,Alle aspecten van het leven zijn erin verwerkt: de verhouding arm-rijk, maar ook liefde en afgunst, en ontzettend veel humor,’’ beschrijft ze. De dansdocente geniet van de repetities, die in de afgelopen weken deels in haar huis plaatsvonden. ,,Door de extra lessen konden we niet altijd een repetitieruimte vinden. Dan schoof ik mijn meubels aan de kant en verbouwde ik mijn woonkamer tot dansstudio,’’ vertelt ze.
KLEIN HARTJE
Af en toe kwam haar rode kater Armani een kijkje nemen bij de dansende kinderen. Met zijn neus in de lucht liep hij dan weer weg, vertelt ze lachend. ,,Katten doen altijd net alsof ze personeel hebben, maar in werkelijkheid hebben ze een klein hartje,’’ leerde Bykova haar spelers. Behalve de arrogante houding moesten de kinderen ook leren bewegen als chique salonkatten en ruwe straatkatten.
Bykova, dol op katten, geeft vast een voorproefje. Ze danst eerst sierlijk door haar woonkamer, streelt denkbeeldig haar staart en geeft vriendelijke kopjes, om even later met vrolijke springerige passen door de kamer te dansen en haar eigenwijs haar onzichtbare snorharen te krullen.
De docenten verwachten zondagmiddag een volle zaal in Theater Peeriscoop in Gorinchem. Daarna laten ze in februari weer van zich horen. Dan houden ze audities voor hun nieuwe productie, die nog alle kanten uitkan.
Theater Peeriscoop is gevestigd aan de Boerenstraat 11B.