muziek aan/uit
ga een pagina terug

Alles is dansen
beleef het ritme en de betovering
live en fysiek
poëtisch of verhalend
klassiek of experimenteel
spectaculair of ingetogen
in de zaal of op locatie
overal en altijd

Weblog

← Overzicht

Interview uit het AD blad

Marina

EVEN VRAGEN AAN

Marina Marina Bykova
Docente dansstudio

Marina Bykova viert 10-jarig bestaan van haar balletstudio.

‘Na enorm dieptepunt voel ik me herboren’

Danseres Marina Bykova straalt. Ze voelt zich ‘gelukkig en rijk’ dat ze zaterdag 29 mei het 10-jarig bestaan van haar balletstudio kan vieren. De Gorcumse werd anderhalf jaar geleden ernstig ziek, maar herstelde volledig. Het jubileum van de studio viert ze met een dansuitvoering in Schouwburg De Nieuwe Doelen.

Hoe gaat het met je?
Ik voel me herboren. Anderhalf jaar geleden is er een tumor in mijn buik ontdekt. De tijd erna is buitengewoon zwaar geweest. Ik ben bang geweest dat ik niet meer zou herstellen, maar door keihard te trainen, de pijn te negeren en door te geloven dat ik weer de oude zou worden is het me toch gelukt. Ik ben weer even lenig als vroeger.

Hoe heeft jouw studio overeind kunnen blijven tijdens die ziekte?
Leerlingen hebben maandenlang de lessen overgenomen. Daar ben ik hen nog steeds heel dankbaar voor. Ik prijs me gelukkig dat er zoveel mensen zijn die me hebben gesteund. Dit is ook de rode draad in de jubileumuitvoering: the circle of life. Dieptepunten horen bij het leven. Als je die niet meemaakt, kun je de hoogtepunten ook niet volledig beleven, is mijn ervaring.

Hoe vertaal je dat in dans?
Ik maak veel gebruik van Disneymuziek. Dat klinkt een beetje sprookjesachtig, maar in iedere sprookje zit een levenswijsheid. Neem Pocahontas. Dat verhaal gaat over dichtbij de natuur staan en genieten van het bestaan. Dat emotionele stukje probeer ik ook mee te geven aan de kinderen.

Was het een droom om een dansschool op te richten?
Eigenlijk niet, maar dat is wel geworden. Ik danste bij goede gezelschappen in mijn geboorteland Rusland. Toen ik een kind kreeg wilde ik niet langer op tournee. Ik heb toen een balletstudio van Popke Engler in Sleeuwijk en Gorinchem overgenomen. Ik vind het fijn om het beste in mijn leerlingen naar boven te halen. Ik ben zelfs zo fanatiek in het lesgeven dat ik tijdens een uitvoering met een gebroken voet heb gedanst. Ik voelde de pijn pas naderhand.

Entreekaarten (volwassenen: 12 euro, tot 12 jaar: 10 euro) reserveren via 06-47578856.

(Hanneke van Houwelingen)