muziek aan/uit
ga een pagina terug

Alles is dansen
beleef het ritme en de betovering
live en fysiek
poëtisch of verhalend
klassiek of experimenteel
spectaculair of ingetogen
in de zaal of op locatie
overal en altijd

Biografie

Marina Bykova werd in Rusland geboren en wist het eigenlijk al op 3 jarige leeftijd zeker:ze wilde ballerina worden! Op 10 jarige leeftijd vond ze dan ook haar weg naar de dansacademie in Voronez en volgde daar lessen naar de Vaganova-methode. Deze methode van een wereldberoemde Russische ballerina wordt door de artistieke leiding van de Nationale Balletacademie te Amsterdam gezien als de beste basis voor een samenhangend leerplan voor de academische dans.

 

 

In 1986 was het dan eindelijk zover dat ze na het volgen van deze intensieve opleiding haar diploma in ontvangst mocht nemen. Ze studeerde af in de vakken:

• Karakterdans
• Klassiek ballet,
• Geschiedenisdans,
• De kunst van acteren,
• Improvisatie en
• Vrije expressie.

 

De wereld lag voor haar open. Zij trad op in de verschillende stadsschouwburgen.

 

Na het afronden van haar opleiding in Voronez besluit ze haar studie te vervolgen in Moskou en daar studeert ze choreografie aan het instituut voor de kunst.

 

 

 

 

 

 

 

Haar dansleven komt in een stroomversnelling wanneer ze wordt gevraagd op tournee te gaan door de voormalige USSR en voormalige Oostbloklanden.

Na al deze omzwervingen komt Marina in 1992 naar Nederland waar ze zich voorgoed vestigt.
Hier zet ze haar carrière voort en legt ze zich toe op het lesgeven in verschillende vakken als Klassiek- en Jazz Ballet. 
In dezelfde tijd streeft zij ernaar haar kennis van dans te vergroten en leert steeds meer moderne dansstijlen. 

Sinds het jaar 1998 schreef ze voor de schouwburg 'De Nieuwe Doelen' te Gorinchem choreografieën onder andere voor 'De Notenkraker' van Tsjaikowsky , 'Cappellia' van Lully, 'De Parelvissers' van Bizet.

In het jaar 2000 komt voor haar dé kans om zelfstandig te gaan werken en neemt zij 'Balletschool 83' over van Popke Engler in Gorinchem.
Al snel krijgen ook verschillende muziekscholen en onderwijsinstanties haar in het vizier en dat is de reden dat ze freelance op verschillende basisscholen in Gorinchem en omstreken gaat werken.

Haar streven naar perfectie zorgt ervoor dat Marina voortdurend verschillende studies en workshops volgt in zowel het binnen- als buitenland.