muziek aan/uit
ga een pagina terug

Alles is dansen
beleef het ritme en de betovering
live en fysiek
poëtisch of verhalend
klassiek of experimenteel
spectaculair of ingetogen
in de zaal of op locatie
overal en altijd

Schoolprojecten

 

 

 

Uit de kunst!

 

Schoolprojecten

 

Basisonderwijs

 

 

Balletstudio Marina Bykova biedt u een goed leerprogramma waarin het contact met het kind centraal staat. Onze lessen voldoen aan kerndoelen van het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en kunstzinnige oriëntatie. Op basis van studie en jarenlang ervaring hebben we een eigen methode ontwikkeld waarmee we goede resultaten bereiken ook in het speciaal onderwijs.

Kinderen hebben te veel energie om niet te bewegen. Wij helpen kinderen bewegingsmogelijkheden ontdekken en laten hen kennismaken met verschillende stijlen dansen. Ook leren we kinderen naar muziek en ritme luisteren door het eerst te voelen in hun lichaam.

Door dansen krijgen ze werkelijk ‘lenige hersenen’. Onderzoek toont aan dat de hersenen tijdens dansen optimaal werken en het lichaam nuttige stoffen aanmaakt.  Het gewicht neem daardoor af. Dans als therapie wordt steeds vaker aangeraden en toegepast ook in het speciaal onderwijs.                                                                               

Voor jonge kinderen vormen bewegen, dans en muziek nog een natuurlijke eenheid.  De docente vertelt een verhaal dat wordt ondersteund met mooie platen, die samen met de  leerlingen worden uitgebeeld. Tijdens deze lessen leren kinderen naar muziek luisteren. Zij zingen en dansen. Alles is een spel en ze vinden het geweldig. Ondertussen komen de volgende  ontwikkelingenfacetten aan bod:

- De motorische ontwikkeling: evenwicht, coördinatie.                                                                                                       

- De emotionele ontwikkeling: het kind kan zijn gevoelens uiten, zijn fantasie wordt door dans en muziek   gestimuleerd. 

- De sociale vorming: in het spel wordt contact met andere kinderen vanzelfsprekend.                                                           

- De verstandelijke ontwikkeling: naast het muzikaal en dansend bezig zijn volgen de begripsvorming en de toepassing van de in het spel verwerkte aspecten.

Wij luisteren ook graag naar u specifieke wensen. Maakt u ons uw wensen kenbaar, en wij passen ons aan of maken een speciaal programma voor u.  

 

Dansende noot.  3 lessen voor groep 1 en 2.   

Kinderen bewegen, dansen en zingen. Er komen verschillende thema’s aan bod: dieren, liedjes uit grootmoederstijd, sprookjes en verhalen van Annie M.G. Schmidt, kabouters en elfjes etc. Leuke illustraties en  een theaterpop helpen van deze lessen een mooi feest te maken!

 

Swingende sprookjeswereld.  Groep 1 t/m 4.

De kinderen worden meegenomen in magische sferen van verschillende wereldsprookjes. ( Nederlands, Chinees, Russisch, Arabisch etc.) Onder begeleiding van  een dansdocente maken ze kennis met verschillende volksdansen.  Deze les wordt ondersteund met een verhaal, muziek, mooie illustraties en een theaterpop.

 

Dierendans.  Groep 1 t/m 4. Huisdieren, zeedieren of wilde dieren.

Dieren dansen omdat ze indruk willen maken op het vrouwtje of elkaar iets willen vertellen. Elk dier doet dat anders. Sommige dieren werden vroeger gedwongen om te dansen. Hoe bewegen dieren en wat willen ze daarmee vertellen?                                                                                                                                                                    De docente nodigt de leerlingen uit om te bewegen waardoor hun motoriek wordt ontwikkeld. De dierenbewegingen worden verder uitgewerkt en er ontstaan  dansen. Kinderen luisteren naar de dierengeluiden en proberen die te onderscheiden waarmee ook hun gehoor wordt gestimuleerd. Deze les wordt ondersteund met  een verhaal, muziek, mooie illustraties en een theaterpop.

 

Twaalf maanden. Groep 1 t/m 4.  

Er wordt een verhaal verteld. Zij luisteren ook naar prachtige muziek van P. Tsjaikovski. Ze beelden dieren en natuur uit. Hun fantasie wordt geprikkeld en zo ook hun motoriek ontwikkeld. Het verhaal wordt met mooie illustraties ondersteund.

 

Vierjaargetijden. 2 of 4 interactieve voorstellingen voor groep 3 t/m 6

De docente kan twee of vier  keer op school komen. De leerlingen krijgen een educatief en boeiend verhaal te horen. Al snel mogen ze dit verhaal in beweging uitbeelden. Zij luisteren naar de prachtige muziek van Antonio Vivaldi. De belevingswereld van de leerlingen wordt verrijkt door het proberen te voelen hoe de natuur in vier jaargetijden telkens verandert. Het verhaal wordt met mooie illustraties ondersteund.

 

Dansen van toen en nu. Groep 1 tot 8

Alles wordt anders: huizen, kleding, auto’s, kapsels maar ook muziek en dansen. Hoe dansten mijn grootouders, mijn ouders en hoe dansen we nu… Onder begeleiding van een professionele dansdocente wordt kennis met verschillende dansstijlen die vroeger populair waren gemaakt waren, maar ook moderne dansen komen aanbod. Deze les wordt inhoudelijk aan  groep 1 tot en met groep 8 aangepast en ondersteund met een verhaal, muziek en mooie illustraties.

 

Muziek is overal.  1 of 2 lessen voor groep 3 en 4

Deze les gaat over Ritme, Maat en Bewegen. De leerlingen zingen liedjes en begeleiden die, met het ritme dat  ze maken met stampen en klappen. Zij gebruiken hun eigen lichaam als ritmisch muziekinstrument. Op deze manier komen ook veel bewegingen aan bod. Kinderen maken kennis met orff muziekinstrumenten en mogen meespelen met slagwerk. Begrippen zoals hoog en laag, hard en zacht, lang en kort komen in dans en muziek voor. Wat betekent het? Wat betekent stilte of pauze voor ons? Hoe wisselen al deze begrippen elkaar af? Kinderen ontdekken veel overeenkomsten tussen dans en muziek en hebben veel plezier. Deze les wordt ondersteund met   een verhaal, muziek, mooie illustraties.

 

Alles is Dansen. Groep 3 t/m 6

Bij het dansen maak je bewegingen voor je plezier, je wilt er niets nuttigs mee doen. Maar kijk eens: ook als je iets nuttigs doet, kun je zo bewegen dat het een soort dansen wordt. Als je het tenminste in een vloeiend ritme doet.  Soms dansen dieren om elkaar iets te vertellen. Doen mensen het ook? Kinderen worden zich  bewust van  hun lichaamstaal, hun fantasie wordt geprikkeld en zij hebben veel dansplezier. Deze les wordt ondersteund met een verhaal, muziek, mooie illustraties.

 

De geschilderde dans. 2 lessen voor groep 1t/m 4. ( Twee docenten ) 

Kun je een kleur dansen, een dans spelen op een muziekinstrument, of een muziekstuk schilderen? De leerlingen van groep 1 tot en met 4, onder begeleiding van muzikant en schilder Izak Boom en choreografe Marina Bykova, ontdekken hoe groot hun mogelijkheden zijn tot het combineren van deze drie kunstdisciplines. Wat voor gevoel krijg je bij een muziekstuk? Heeft je gevoel een kleur? Kan deze kleur bewegen? Kinderen schilderen en dansen op livemuziek en vinden het geweldig.

 

Wat is musical? 1, 2 of 3 lessen voor groep 1 t/m 4. ( Twee docenten )

Musical is een vorm van theater waarin gesproken tekst, muziek, zang en dans gecombineerd worden. Meestal wordt ook kleurrijke kleding gebruikt. Muzikant Izak Boom en choreografe Marina Bykova brengen 'songs' uit musicals, zoals Mary Poppins, Tarzan, Jozeph, Cats… op school! Kinderen luisteren naar mooie muziek en gaan mee in de boeiende verhalen, zingen en dansen mee. Deze workshop wordt ondersteund door mooie illustraties.

 

Improvisatie. 1, 2 of 3 lessen voor groep 5 t/m 8. ( Twee docenten )

In muziek en dans is sprake van improvisatie ( naar het Latijn: onvoorzien ), wanneer de muziek of dans niet of niet geheel van tevoren is vastgelegd.  Improviseren in de beste zin is meer dan ‘zomaar wat fiedelen’ en kan als een kunst op zich worden beschouwd.                                                                                            Twee docenten laten aan de  leerlingen zien en horen wat improvisatie in dans en muziek betekent. De samenspraak tussen dansers en muzikanten is heel belangrijk. De muzikant KIJKT naar de bewegingen van de danseres en de danseres LUISTERT naar ritme en klank. De kinderen doen mee en hebben veel plezier.

 

School - en themafeesten. Indianenfeest, Piratenfeest, Nieuwjaarfeest…

Uiteraard kunnen we een workshop of project bieden, maar de ervaring heeft geleerd dat veel scholen het zeer op prijs stellen als we samen eerst eens brainstormen over de mogelijkheden en ook komt het vaak voor dat een school een gerichte vraag heeft: de school bestaat zoveel jaar, er komt een feestdag aan in een bepaald thema of een school zoekt gewoon een regisseur voor een voorstelling of musical etc.  Er zijn veel mogelijkheden en we houden wel van een uitdaging! Wij hebben ook veel kostuums! U kunt die gratis lenen. 

 

Voortgezet onderwijs

 

Streetdance              


Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen die niet zijn ontwikkeld in dansinstituten, maar op straat, Zoals de naam al zegt is de streetdance in jaren 70 op straat ontstaan, maar het is dankzij videoclips wereldwijd echt populair geworden. Men draagt weide kleding en sportschoenen. Streetdancing kan je leren bij diverse dansscholen. Het is heel intensief en ritmisch en je gebruikt al je spieren.  Door aan streetdance te doen wordt je leniger en sterker. Streetdance is ook internationale sport. Vanaf heel  jong  kan je al meedoen.

  

Klassiek ballet

Klassiek ballet is de oudste vorm vanballet. Ballet is de term die gegeven wordt aan een specifieke dans. Klassiek ballet verschilt van andere dansvormen, omdat balletdansers hun benen vanuit het bekken uitdraaien, zodat de voeten naar buiten wijzen. Ballerina’s gebruiken speciale schoenen met een verharde neus zodat ze op de teenpunt kunnen dansen.

 

Improvisatie ( Twee docenten )

In muziek en dans is sprake van improvisatie ( naar het Latijn: onvoorzien ), wanneer de muziek of dans niet of niet geheel van tevoren is vastgelegd. Improviseren in de beste zin is meer dan ‘zomaar wat fiedelen' en kan als een kunst op zich worden beschouwd. Twee docenten laten aan de leerlingen zien en horen wat improvisatie in dans en muziek betekent. De samenspraak tussen dansers en muzikanten is heel belangrijk. De muzikant KIJKT naar de bewegingen van de danseres en de danseres LUISTERT naar ritme en klank. De kinderen doen mee en hebben veel plezier.

 

Dansen van toen en nu

Alles wordt anders: huizen, kleding, auto's, kapsels maar ook muziek en dansen. Hoe dansten mijn grootouders, mijn ouders en hoe dansen we nu… Onder begeleiding van een dansdocente wordt kennis met verschillende dansstijlen die vroeger populair waren gemaakt waren, maar ook moderne dansen komen aanbod. Deze les wordt ondersteund met een verhaal, muziek en mooie illustraties.

 

Zumba

Zumba is eenfitnessprogramma dat is gebaseerd opLatijns-Amerikaanse dans, zoals de salsa en samba.
Bij zumba worden fitnessoefeningen op muziek gedaan, dit is te vergelijken met aerobics. 
De naam zumba komt uit het Colombiaans-Spaans, waar het zoveel betekent als snel bewegen en lol hebben.